Fındık Ezmesi Tarifi, Nasıl Yapılır?

11 Mart 2022
Fındık Ezmesi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan fındık ezmesini istediğiniz takdirde evinizde de hazırlayabilirsiniz. Fındık ezmesi tarifi vermeden önce fındığın yararlarından bahsedelim! 

Hem tek başına yenebilen hem de birçok tatlının içerisine konabilen fındık; sahip olduğu faydalar ile dikkat çeker. Her şeyden önce, E vitamini bakımından bir hayli zengindir. Bu sayede, bağışıklık sistemini güçlendirir. Fındığın içerisinde bol miktarda lif, protein ve yüksek yağ oranı vardır. Bu sayede, fındığın tokluk hissi verdiğini söylemeliyiz. Aşırı yemeyi önleyerek insanların gereğinden fazla kilo almasının da önüne geçer. Bu özelliği ile kilo vermek isteyenler için doğru bir seçim olduğunu gösterir. Ancak, gereğinden fazla fındık tüketildiği takdirde insanların kilo alacağını da söylemek gerekir. 

Fındık; E vitaminin yanı sıra B6 vitamini bakımından da bir hayli zengindir. Bu sayede, sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca, beyin sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Diyabet; birçok insanın sağlığını tehdit eden ciddi bir hastalıktır. Bu noktada, fındığı doğru bir beslenme programının içerisine dahil ederseniz diyabeti önleyici etkisinin olduğunu da söyleyebiliriz. Kolesterolü düşüren fındık; kasları güçlendirmesi, kabızlığı önlemesi ve yaşlanmayı engellemesi ile de farkını ortaya koyar.

Fındığın faydalarından bahsettikten sonra şimdi de evde fındık ezmesi tarifimize geçelim! 

Fındık Ezmesi Tarifi İçin Malzemeler 

Fındık ezmesi tarifi için aşağıdaki malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. 

  • İki su bardağı kavrulmuş fındık (200 gram olarak da ifade edilebilir)
  • İki yemek kaşığı pudra şekeri
  • İki paket vanilya 
  • Bir yemek kaşığı ayçiçeği yağı veya fındık yağı
  • Yarım su bardağı fındık (50 gram)

Yukarıdaki malzemeleri marketlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Bu sayede, evde fındık ezmesi yapmaya başlayabilirsiniz. 

Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır? 

Evde fındık ezmesi hazırlamak son derece basittir. Aşağıdaki işlemleri takip ettiğiniz takdirde siz de fındık ezmesi hazırlayabilirsiniz. 

  • Bu iş için bir rondoya ihtiyacınız olacak. Rondonun içerisine kavrulmuş fındık, ayçiçek veya fındık yağı, pudra şekeri ve vanilyayı koymalısınız. Kavrulmuş fındığı istediğiniz takdirde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, hazır olarak satılan kavrulmuş fındıklardan alabilirsiniz. Ancak, bu işlemi evde kendiniz yapıyorsanız fındıkları kavururken yakmamaya çalışmanız gerekiyor. Aksi takdirde, fındıklarınızın tadının çok acı olacağını bilmelisiniz. 
  • Malzemeleri rondoya koyduktan sonra rondoyu 10 dakika çalıştırmalısınız. 
  • Harcın krema kıvamına gelmesi gerekiyor. Bir sonraki aşamada, yarım su bardağı fındık ilave edilmelidir. Rondo; kısa bir süre daha çalıştırılmalıdır. Ancak, fındıkların çok fazla küçültülmesine gerek yoktur. Bu sayede, fındık ezmesini tüketirken ağzınıza fındık kırıntıları gelmesinin önüne geçmiş olursunuz. 
  • Fındık ezmeniz hazır! Uygun bir kase içerisine aldıktan sonra servis yapabilirsiniz. 

Evde fındık ezmesi için farklı tariflerin olduğundan da bahsedebiliriz. Şimdi de ikinci tarifimize geçelim! İlk olarak, malzemelerden başlayalım! İki su bardağı kavrulmuş fındık ve 4-5 yemek kaşığı bal ile bu tarifi hazırlayabilirsiniz. 

  • Fındık ezmesi tarifi oldukça basit bir şekilde hazırlanıyor. Her şeyden önce, kabuksuz kavrulmuş fındıkları kısık ateşte rengi hafifçe değişene ve yağı çıkana kadar kavurmalısınız. 
  • Fındıkların yağını bırakıp parlamasını beklemelisiniz. Ardından, fındıkları mutfak robotunuza almalısınız. Robotu ara sıra çalıştırıp kapatarak fındıkların un haline gelmesini sağlayın. 
  • Bir sonraki aşamada, fındıkların içerisine bal ilave etmelisiniz. Dört beş yemek kaşığı bal sayesinde fındık ezmenize farklı bir tat kazandıracaksınız. Mutfak robotunu bal ilave ettikten sonra da ara ara çalıştırmalısınız. 
  • Karışımı pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam etmelisiniz. Bu işlem; 10-13 dakika devam edecektir. 
  • Hazırlamış olduğunuz fındık ezmesini hava almayan bir kap içerisinde 3-4 hafta muhafaza etmelisiniz. 

Fındık ezmesini farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Kahvaltılarda ekmeğin üzerine sürerek tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra, kek ve kurabiye yapımında da kullanabilirsiniz. 

Farklı ama çok lezzetli bir diğer fındık ezmesi tarifi ile karşınızdayız. Takdir edersiniz ki, insanların yaz ve kış aylarındaki kahvaltı tercihleri farklıdır. Yaz aylarında daha çok ev yapımı doğal ev reçelleri, domates, salatalık gibi hafif yiyecekler tüketilir. Kış aylarında ise çok daha kalorili kahvaltılar tercih edilir. Patates kızartması, hamur kızartması ve pancake üçlüsünden birisi kahvaltıların olmazsa olmazı olarak dikkat çeker. Kış aylarında soğuk havadan mütevellit insanların daha çok kalori alması gerekir. Bu noktada, ekmeğin üzerine sürülecek bir fındık ezmesine ihtiyaç duyulur. 

Siz de aşağıdaki tarif sayesinde evde doğal yöntemlerle hazırlayabileceğiniz fındık ezmesine sahip olursunuz. Bu tarif için gerekli malzemeler arasında 250 gram fındık içi, iki yemek kaşığı tereyağı, bir yemek kaşığı üzüm pekmezi ve üç yemek kaşığı toz şeker (esmer şeker) bulunuyor. Fındık ezmesi hazırlamak son derece kolay! Ancak, birtakım hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Daha önce de söylediğimiz gibi fındıkları yakmadan kavurmanız şart! Bu sayede, fındık ezmesinin tadının acı olmamasını sağlarsınız. Bunun yanı sıra, şeker tercih edip etmediğinize göre üzüm pekmezi veya esmer şeker miktarını artırıp azaltabilirsiniz. Ancak, fındık ezmesinin sertleşmemesi adına içerisine çok fazla pekmez koymamalısınız. 

İlk olarak, fındık içlerini teflon bir tavada kavurun. Ardından, kavrulan fındık içlerini soğumaya bırakın. Bir sonraki aşamada, fındık içlerini mutfak robotunda düşük devirde çekin. Tereyağını da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Üzüm pekmezi ve esmer şekeri katıp karıştırma işlemini sürdürün. Hazırlamış olduğunuz fındık ezmesini bir kavanozda saklayabilirsiniz. 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.