Kuruyemiş Alerjisi Belirtileri Nelerdir
26 Temmuz 2021Yeterli ve dengeli beslenme programının vazgeçilmez gıdaları arasında yer alan kuruyemişler, hem yetişkin hem de çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Genel olarak alerjinin nedeni genetik olsa da bazı durumlarda çevresel faktörlerde önemli bir etken olabilir. Besin alerjisi olarak nitelendirilen kuruyemiş alerjisi gerekli önlemler alınmadığında hayati tehlikeler yaratabilen önemli bir problemdir.
Alerji Nedir?
Vücudumuzu zararlı madde ve hastalık yapıcı mikroorganizmalardan koruyan bağışıklık sistemi, bazı insanlarda herhangi bir maddeye karşı aşırı tepki verebilir. Bu madde normalde bazı insanlar için herhangi bir reaksiyon oluşturmazken alerjik bünyeye sahip insanlarda hayati risk taşıyan önemli bir problem haline gelebilir. Alerjiye neden olan madde ciltte kızarıklık, hapşırma, nefes alamama, gözde yanma ve sulanma, burun akıntısı, ödem, midede şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantısı, kusma gibi sorunlar yaratabilir.
Alerjen maddenin vücuda hangi yolla girdiğine bağlı olarak alerjik reaksiyonun yeri de değişiklik gösterir. Kişinin polene alerjisi varsa nefes alma yoluyla vücuda polen girişi sağlandığı için burun, boğaz, göz gibi bölgelerde semptomlar görülür. Besin alerjilerinde ise mide ve bağırsak bölgesinde hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı, ishal gibi mide ve bağırsak problemleri ortaya çıkar. Kuruyemiş alerjisi her ne kadar besin alerjisi grubuna girse de cilde teması ya da toz halinde solunum sistemine girmesi ciddi alerjik reaksiyonlar oluşmasına neden olabilir.
Alerji ve Bağışıklık Sistemi İlişkisi
Bağışıklık sistemi vücuda yabancı bir cisim girdiğinde, bu nesnelere karşı savaş açmak için antikor denilen maddeler üretir. Antikorlar, vücut tekrar aynı maddeyle karşılaştığında çok daha kolay bir şekilde maddenin dışarıya atılmasını sağlar. Ancak bazı durumlarda bağışıklık sistemi zararsız bir maddeyi bile düşman olarak belirler ve saldırması için antikorlar üretir. Kişi tekrar alerjen maddeye temas ettiğinde daha önceden üretilen antikorlar harekete geçer ve bağışıklık sisteminin kendine özgü bir kimyasalı olan histamini salgılar.
Her bir bireyin alerji semptomları birbirinden farklıdır. Kimi insanlarda hafifi bir göz kızarıklığı ya da mide bulantısı yaşanırken bazılarında anaflaktik şoka kadar uzanan ciddi semptomlar gözlenebilir. Alerjik bünyeye sahip insanların bağışıklık sistemi normal insanlara göre farklı çalışır. Bu kişilerin bağışıklık sistemi aslında vücuda hiçbir zararı olmayan alerjen ile mücadeleye kendini o kadar çok kaptırır ki gerçekten vücuda zarar veren hastalık yapıcı mikroplara karşı yeterince güçlü cevap veremez. Bir başka deyişle alerjik bünyeye sahip kişilerin bağışıklık sistemi yetersiz olabilir ve bu kişilerin enfeksiyonlara yakalanma riski yüksektir.
Kuruyemiş Alerjisi Belirtileri
Kuruyemiş alerjileri genellikle çocukluk döneminde kendini gösterir. Büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda bağışıklık hücreleri kuruyemişlerden gelen bitkisel proteinleri istilacı olarak algılar ve alerjik reaksiyon meydana getirir. Her ne kadar genetik yatkınlığı olsa da kuruyemiş alerjileri yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Antep fıstığı, yer fıstığı, badem, ceviz, kaju ve fındık gibi kabuklu kuruyemiş alerjileri en sık rastlanılan besin alerjisidir. Besinin ne kadar yendiğinin bir önemi yoktur. Çok az miktarda yense bile ölümcül alerjik şok etkisi yaratabilir. Kuruyemiş alerjisi belirtileri şunlardır:
- Ciltte kaşıntı ve kızarıklık
- Dil, göz kapağı ve dudaklarda şişlik
- Hapşırma ve burunda akıntı
- Nefes darlığı
- Öksürük
- Mide bulantısı
- Kusma
- Ödem ve şişkinlik
- Ciltte döküntüler
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı
- Düşük tansiyon
- Bayılma
Kalitesi ve güvenilirliği ile Türkiye’nin önde gelen kuruyemiş markaları arasında yer alan Meraklılar birbirinden taze ve lezzetli kuruyemiş ürünlerini sizlerin beğenisine sunar. Dilediğiniz ürünü inceleyebilir, hemen satın alarak güvenli alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.