Pestil Nasıl Yapılır? Pestilin Faydaları Nelerdir?

25 Ekim 2021
Pestil Nasıl Yapılır? Pestilin Faydaları Nelerdir?

Yaz mevsiminde toplanıp güneşte kurutulan meyveler, vitaminlerini kaybetmeden muhafaza edilmiş olur ve özellikle kış aylarında düşen vücut direncini artırabilmenin en etkili çözüm yollarından biridir. Kuru meyvelerden yapılan pestillerin tüketilmesi de bu noktada önemli hale gelmektedir. O halde vitamin ve enerji kaynağı olan pestili daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Pestil Nedir?

Anadolu coğrafyasına ait mutfakların gelenekselleşmiş lezzetlerinden biri olan pestil ya da diğer adıyla bastık, ülkemizin hemen hemen bütün bölgelerinde bilinen ve tüketilen bir enerji deposudur. Bilhassa şeker oranı yüksek çeşitli meyvelerden yapılır. Üzüm, vişne, dut, kayısı gibi meyveler kendi mevsimlerinde taze taze toplanır, posaları ve çekirdekleri birbirlerinden ayrılarak bu meyvelerin özü elde edilir. Daha sonra kurutularak pestil elde edilir.

Pestil Nasıl Yapılır?

Pestili sadece istediğiniz herhangi bir meyvenin posasını kullanarak yapabileceğiniz gibi içerisine ceviz, badem, fındık gibi ürünlerden de ekleyerek lezzetini zenginleştirmeniz mümkün.

Pestil yapımında en çok kullanılan meyvelerin başında dut ve üzüm gelmektedir ancak şeftali, kızılcık, elma, portakal gibi meyveler de tercih edilebilir. Pestil yapımı aşamaları ise şöyle özetlenebilir:

  • Tercih ettiğiniz meyveleri güzelce yıkayın ve eğer meyveleriniz kabuklu ise kabuklarını soyun. Meyvelerin çekirdekleri varsa bu aşamada çekirdekleri de çıkarın.
  • Kabuklarını soyduğunuz meyveleri küçük küçük parçalara ayırarak geniş bir tencerenin içerisine alın.
  • Meyvelerin her bir kilosu için bir buçuk su bardağı su ekleyerek meyvelerinizi kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Her bir kilo için meyvelerinize iki çorba kaşığı nişasta ilave ederek pestilinizi pişirmeye devam edin. Bu noktada dilerseniz damak tadınıza göre şeker de ilave edebilirsiniz.
  • Tencerede pişip yumuşayan meyveleri blenderden geçirerek püre haline getirin. İsterseniz bir tel süzgeç yardımıyla meyvelerinizi süzebilirsiniz. Böylelikle içinde kalabilecek çekirdeklerin de önüne geçmiş olursunuz.
  • Bir fırın kağıdına veya ince temiz bir bez üzerine hazırlamış olduğunuz pestili yayarak bol güneş alan temiz bir ortamda kurumaya bırakın. Eğer pestillerinizi yayarak kurutma imkânınız yoksa 100 derece ısıtılmış bir fırında kuruyana kadar yaklaşık üç saat kadar pişirebilirsiniz. Kurumaya bırakmadan önce içerisine fındık, ceviz, fıstık, pekmez ya da bal gibi ürünlerden damak lezzetinize uygun olanları ekleyerek içeriği zenginleştirebilirsiniz.
  • Güneşte beklettiğiniz pestillerin üzerine yabancı maddelerin gelmemesine özen göstermelisiniz. Yaklaşık bir hafta içerisinde pestiliniz kurumuş ve yemeye hazır duruma gelmiş olur.

Pestilin Faydaları Nelerdir?

  • Pestil, içerdiği vitamin bakımından bağışıklık sistemini destekler.
  • Yağda eriyen mineraller içerdiğinden vücutta bulunan hücrelerin yenilenmesine ve yaraların çabuk bir biçimde iyileşmesine katkı sağlar.
  • Üzüm ve dut pekmezleri demir mineralini içerdiğinden kansızlık sorununun önlenmesinde yardımcı yollardan biridir.
  • Kontrollü bir şekilde tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardım edebilir.
  • Özellikle fındık, fıstık, ceviz gibi ürünlerle desteklenen pestiller, sabah güne dinamik bir biçimde başlamanıza yardımcı olur. Akşama doğru tüketilen pestiller ise gün sonu yorgunluğunuzu hafifletmenize katkı sağlar.
  • Pestilinizi yaparken içerisine rafine şeker eklemediyseniz vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu şeker oranını en makul biçimde karşılayabilirsiniz.
  • Pestiller yüksek miktarda A, B, D, E ve K vitaminlerini içermektedir.
  • Vücuttaki hormon seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Özellikle kış aylarında vücut ısı dengesinin sağlanmasına katkıda bulunur.
  • Vücuttaki su dengesini korumaya yardımcıdır.
  • İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik, diş ve tırnak sağlığını korumaya katkı sağlar.

Tüm bu faydaları içeren pestili eğer evde yapma imkânı bulamazsanız en taze ve en doğal kuru yemişlere ve yöresel lezzetlere ulaşabileceğiniz Meraklılar ile tanışabilirsiniz. Birbirinden leziz pestil çeşitlerini site üzerinden sipariş edebilir, keyifle tüketebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.